top of page

Bouwstenen om jouw verhaal beeld te geven!

Bijgewerkt op: 22 feb. 2021

‘Wacht, ik maak er wel even een tekeningetje van’. Woorden, gedachten of complexe processen visualiseren helpen je verbindingen te leggen. Om je eigen ideeën te ordenen, om dat wat je wil uitleggen te verhelderen of om samen te komen tot een nieuw beeld.


De één pakt een stift wat makkelijker op dan de ander. Een opmerking die wij vaak horen tijdens workshops: “Ik weet niet waar ik moet beginnen!’ of ‘Dat kan ik niet, het ziet er niet uit!’. Hoe begrijpelijk ook, met een zetje in de goede richting is het écht mogelijk. En dat zetje is wat wij bieden in onze blogs! Zie het als een recept dat je helpt een geweldige maaltijd klaar te maken. Of een instructie bij het in elkaar zetten van je kast. Kleine stapjes om de drempel die stift op te pakken weg te nemen.


In deze blog hebben we een handig werkblad gemaakt met de absolute basis voor de beeldmaker in spè. Voor iedereen die niet weet waar te beginnen, wil leren beeld geven aan woorden of de stiften niet uit wil laten drogen.


Inmiddels is er veel ‘geschreven’ over visuele communicatie. Zie ook de tips onderaan de blog. Veel bestaande artikelen, boeken en video’s hebben één ding gemeen. Ze beginnen bij de basis: bouwblokken voor het creëren van beeld. In onze training spelen we daarop in door te oefenen met zogenoemde grafische bouwstenen. Letters, iconen, verbindingen, kleurgebruik, etc. Speciaal voor deze blog hebben we het nòg makkelijker gemaakt: één werkblad met daarop de basis. Dus print ‘em uit op A3 door hier te klikken en tekenen maar. Trek voor elk van de zes bouwstenen minstens 10 minuten uit. Herhaal, teken na of verzin variaties.


MAAR IK KAN ÉCHT NIET TEKENEN! Verrassing: als je een stift kan vasthouden, kun je tekenen. Misschien vind je het eng of ben je niet tevreden over wat je tekent. Maar je kan het wel. Als je een hartje tekent, is de associatie naar liefde of passie zo gemaakt. Als je een paar stickmen om een tafel tekent, zien we dat ze in overleg zijn. En als je een telefoon tekent, is de link naar communicatie er direct. Simpele cliché beelden doen wonderen. Heb je geen inspiratie? Zoek op Google Images naar ‘telefoon’ en ‘icoon’ en voilà: teken het na, geef het eigen twist om plagiaat te voorkomen en klaar!


Als startende beeldmaker zijn voorbeelden in boeken die je kan vasthouden handig. Voor de basis zijn ‘The Sketchnote Handbook’ van Mike Rohde of ‘The Graphic Facilitation Guide’ van Brandy Agerbeek aanraders. Wil je meer weten over beeldgebruik bij projecten, dan zijn de boeken van David Sibbet een goed begin: ‘Visual Leaders‘ is onze favoriet. Ook online is er veel te vinden, kijk voor inspiratie eens naar de video’s van ‘The Verbal to Visual classroom’ van Doug Neill.


Met deze werkopdracht en de tips kun je even vooruit. Veel plezier met het oefenen van de bouwstenen. Heb je vragen of wil je je creaties delen? Laat hieronder een reactie achter of mail info@bouwenmetbeeld.nl.


We delen onze kennis met liefde en vertrouwen. Het werkblad is bedoeld voor eigen gebruik. Grotere oplages printen en verspreiden, zonder toestemming of credit = not cool. Wil je hier meer mee, mail ons en we denken graag mee!

23 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page