Stel: je mag een groep van 30 waterschappers trainen om vervolgens zelf een hackathon te faciliteren. En je mag dan ook nog tijdens die hackathon fungeren als coach, vraagbaak en mede-facilitator. Dat is een klus waar je geen nee tegen kàn zeggen toch?! Precies. Deze te gekke opdracht kregen Simoon Fransen en ik van Jonas Heffels van het Waterschapshuis. In november 2019 mochten we in drie dagen 30 mensen opleiden in creatieve denk- en brainstormtechnieken zodat twee weken later in december deze facilitatoren teams konden begeleiden tijdens een hackathon van 24 uur rondom watervraagstukken. Zowel op proces als inhoud een droomklus dus!
De driedaagse training in november was een uitdaging en cadeau'tje in één. Want als je als deelnemer aan deze training een paar weken later zelf voor de groep moet staan, dan wil je alle ins- en outs weten. Maar zelfs met alle kennis van de wereld ben je als facilitator ook - en vooral - afhankelijk van het moment en de context. Dus naast creatieve tools bieden was het ook een oefening in geduld, leren loslaten (want je weet niet wat er uit komt als je een groep laat brainstormen) en vertrouwen op jezelf. Leuke tools en werkvormen zijn maar 20% van het werk: de overige 80% gaat om meebewegen met de groep, doorvragen, begrijpen, vertalen, etc. Vandaar dat we naast concrete handvatten ook veel tijd hebben besteed in de training aan groepsdynamiek en Theory U.
En waarvoor maakten we deze groep facilitatoren klaar? Een paar weken na deze training vond een hackathon - genaamd The Big Water Hack 2019 - plaats. Gedurende 24 uur gingen in Zwolle en Leiden 10 teams aan de slag met water(schaps)vraagstukken. En deze teams werden begeleid door de voor deze hackethon getrainde facilitatoren. Een stijle leercurve was het dus wel. Leren en twee weken later knallen.
Maar dat was niet voor niets. Er werden mooie ideeën bedacht. Concrete oplossingen op het gebied van beheer van kabels en leidingen in dijken en inzet van AR/VR om het waterschapswerk efficiënter uit te voeren waren het resultaat! Twee teams gingen er met de winst vandoor en pitchten nogmaals tijdens de WaterInnovatiePrijs. Als trainers zijn we niet alleen trots op de groep die we mochten opleiden. Uiteindelijk leidt je facilitatoren op om resultaten te boeken met groepen en teams die met een inhoudelijke thema aan de slag gaan. Top dus dat de ideeën verder gestalte gaan krijgen. Daar doen we het voor!
Jonas, Simoon en ik waren en zijn apetrots! Alle facilitatoren leverden prachtige programma’s, werkvormen en brachten energie in de teams gedurende de 24 uur. En deze facilitatoren zijn een mooie aanwinst voor de watersector: niet alleen voor deze hackathon, ook voor de lange termijn. Benieuwd naar The Big Water Hack? Kijk hier voor meer informatie en een te gekke impressie van de dagen!
Comentarios