top of page

Een designsprint voor de toekomst

Bijgewerkt op: 13 feb. 2021

Voor de studiereis van Tilburg University’s Stolte Advanced Programme for Executives had Broed de eer de laatste studiedag in te vullen. Randvoorwaarden? In gesprek over vernieuwing in de ouderen-en gezondheidszorg, dit op innovatieve wijze aanpakken en niet te vergeten: iedereen kennis laten maken met het sociale karakter waarmee we dit in Den Bosch doen. Challenge excepted!


Aan de hand van een designsprint en LEGO® SERIOUS PLAY® heb ik deze bijzondere dag samen met Jaap Klink gefaciliteerd. Zorgbestuurders uit het hele land, aangevuld met een groep jonge en ‘oude’ frisdenkers, werkten samen aan de zorg en vooral ook ont-zorging van de toekomst. Met concrete concepten die vervolg krijgen, nieuwe verbindingen en voor velen een kennismaking met innovatieve werkvormen, was het een geslaagde dag! Wat ons ook opviel: iedereen bedankte elkaar aan het einde voor zijn meewerk en -meedenkkracht. In deze tijd bijzonder om te zien wat oprechte verbinding bijdraagt aan het samen realiseren van oplossingen. Naast verbinding, droeg de wijze waarop we met elkaar aan de slag waren – creatieve werkvormen in plaats van ‘gewoon’ vergaderen – bij aan deze verbinding en het resultaat.


Waarom deze (innovatieve) werkvormen? Het liefst heb je voor vraagstukken als deze dagen, weken of maanden de tijd. Die luxe heb je niet altijd. Omdat agenda’s vol zijn. Of… omdat je eerst een ‘wake up call’ nodig hebt. Om bijvoorbeeld bewustwording te creëren dat je tijd en ruimte moet maken om echt je te tanden te kunnen zetten in dit soort vraagstukken.


En dat dat op een andere, creatievere manier kan dan stuurgroepen inrichten, werkgroepen aan de slag te zetten en eerst beleid te schrijven voor het uit te testen. Tijdens deze dag hebben we eerst vertraging gecreëerd om vervolgens te kunnen versnellen door middel van LEGO® SERIOUS PLAY®. Met de groep aanwezige bestuurders hebben we eerst challenges gebouwd; waar lopen zij in hun organisatie tegen aan? Wat speelt er in de maatschappij dat effect heeft op hun organisaties? Van daaruit hebben we concrete uitdaging geformuleerd waar in de middag aan is gebouwd met een grotere groep frisdenkers. Eerst door samen de uitdaging nòg verder te verkennen, daarna door oplossingsrichtingen te bedenken. Met een aantal stappen uit de designsprint hebben we hier naartoe gewerkt.


Met zo’n grote groep kan je niet zonder goede mede-facilitators. Vorig jaar gaf ik ze nog les; nu stonden ze gewoon naast mij trots op Anouk van Bussel, Lisa Kessels en Ruby Vreedenburgh. Mooi om jullie groei zo te mogen volgen. Voor herhaling vatbaar! Last but not least dank alle bestuurders – en in het bijzonder Jack H.L. Jansen voor de vraag – die ruimte hebben gemaakt in hun agenda om in alle hectiek aandacht te besteden aan innovatie. Wordt vervolgd! Wil jij in je organisatie ook je tanden zetten in een vraagstuk samen met anderen? En wil je dat doen op een doordachte en energieke manier?


Misschien past een designprint en/of de inzet van LEGO® SERIOUS PLAY® wel bij jouw vraagstuk. Meer weten? Bel of mail mij op 0648194827 of info@nualaburns.nl.

36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page