top of page

Nieuw leven op een begraafplaats: het ontstaan van het u.lab hubhost programma

Sta jij midden in een proces weleens stil bij de vraag waarom je er ooit aan begonnen was? Voor mij is waarom ik iets doe, essentieel voor hoe ik iets aanpak en wat ik uiteindelijk neerzet. De intentie die schuilt achter het werk. Voor iedereen is deze anders maar juist die diepere betekenis maakt dat je ’s ochtends met een doel je warme bed uit komt.


In 2017 hadden wij – Nice Lazpita Aseguinolaza, Simoon Fransen, Valerie Jackman, Keira Oliver en ikzelf – los van elkaar een wens: ondersteuning bieden aan mensen die verandering willen brengen in hun omgeving, community, team of organisatie. Mensen die zien dat het anders kan, het beste uit anderen weten te halen en een proces kunnen begeleiden. De veranderaars die de toekomst samen willen bouwen. Een pittige taak waar goede ondersteuning het succes mede kan bepalen.


Maar wat bracht nu twee Schotten, twee Nederlanders en een Spanjaard met dezelfde wens bij elkaar? We trainden en faciliteerden ieder al in het in gang zetten van verandering binnen het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven. Ook in werkwijze hadden we een gemene deler. We werkten onder andere met het theorie U-proces van Otto Scharmer als basis. We kwamen uiteindelijk bij elkaar omdat we allemaal aangehaakt waren bij de massive open online course van het Massachusetts Institute of Technology: ‘MITxU.lab: transforming business, society and self’. Een online training over het inzetten van theorie U in je eigen praktijk. Sinds 2016 hebben duizenden mensen deze training gevolgd. Daaromheen is een grote community van veranderaars ontstaan die elkaar verder helpen.De online training maakte veel los. Er bleek op verschillende plekken in de wereld behoefte om elkaar live te zien en de kracht van theorie U te ervaren. Zo ontstonden er ‘hubs’: fysieke plekken waar mensen aan de slag gaan met vraagstukken aan de hand van theorie U. De mensen die dit faciliteerden, de hubhosts, zijn essentieel voor het succes. Maar hubhost zijn is een uitdaging. Het proces faciliteren, de juiste tools inzetten, de energie in een groep bewaken. Er kwam een steeds groter wordende groep hubhosts met de nodige vragen.


We spoelen vooruit naar Duitsland: de locatie waar in 2017 een live training plaatsvond voor de basis van theorie U. Op een begraafplaats in Berlijn ontstonden de eerste ideeën om deze groep mensen, de hubhosts in wording, op weg te helpen. Simoon en Keira zagen deze hulpvraag en kwamen gaandeweg tot een prototype. Na het vertellen van hun verhaal kregen ze bijval van Valerie en Nice. Eenmaal terug in eigen land, startten de voorbereidingen via Skype voor een heus programma op locatie. Tijdens die voorbereidingen werd ik gevraagd me bij deze ‘merry gang of changemakers’ te voegen. Die kans kon ik niet laten liggen.


En zo werd een wens werkelijkheid. Een prototype werd een volledig driedaags programma. Een paar maanden na de ontmoeting op de begraafplaats in Berlijn, kwamen in juni 2017 circa 60 mensen van over de hele wereld in Edinburgh bij elkaar om te leren en te bouwen aan verandering. Keira Oliver – aanjager van #ulabscot – schreef ook een blog over de reis die leidde tot het u.lab hubhost programma zoals we het nu kennen. Een bijzonder proces met vervolg in 2018.


Van 12 tot en met 14 april 2018 vond een tweede editie van het u.lab hubhost programme plaats, wederom te Edinburgh in Schotland. Een veranderende vraag zorgde voor een wat andere opzet dit keer. Door te werken met verschillende tracks voldeden we aan de vraag van zowel beginnende als gevorderde hubhosts. Van wat we nu teruggehoord hebben: een geslaagde opzet!


Mocht je het programma gemist hebben maar je interesse gewekt zijn? En wil je zelf in je organisatie, team of community aan de slag met theorie U? Op de site van het Presencing Institute vind je meer informatie over theorie U en de (online) trainingen. Hier kun je je ook inschrijven voor de hubhost nieuwsbrief én kun je de maandelijkse data vinden voor de online ontmoetingsmomenten.


Heb je hulp nodig bij de opstart binnen jouw organisatie, team of community? Voor een kop koffie en tips kun je me bereiken via info@nualaburns.nl of 0648194827

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page