top of page

Bouw de toekomst (met LEGO® SERIOUS PLAY® )

‘Ga je weer verhaaltjes maken met de LEGO®, mama?’, vraagt mijn oudste zoon als ik dozen vol LEGO® in de auto zet. Elke keer wanneer ik weer op pad ga om een proces te begeleiden met LEGO® SERIOUS PLAY® , krijg ik deze vraag. En elke keer antwoord ik: ‘Ja, mama gaat weer andere mensen helpen met het bouwen van verhalen!’.

Eind januari begeleidde ik een proces voor een vooruitstrevende groep ambtenaren, begaan met de toekomst van water(schappen). Waterwegen, het innovatieplatform van alle waterschappen in Nederland, ging aan de slag met de vraag: wat heeft Waterwegen in 2018 bereikt? Het werd een intensieve sessie, met veel nieuwe inzichten. En aan het einde van de dag stond er een gezamenlijk gedragen toekomstbeeld. Van de groep kreeg ik enthousiaste reacties terug: met name over de kracht van de methodiek en het feit dat er om 17.00u echt iets stond. Naderhand werkte ik de essenties van hun toekomstbeeld uit in bijgevoegde visual.


Niet alleen deze Waterwegers zijn enthousiast over LEGO® SERIOUS PLAY® . Elke groep waar ik tot nu toe mee heb gewerkt, is verrast en ziet meerwaarde in deze werkwijze. En zelf ben ik ook niet te stuiten. Maar waarom eigenlijk?

Modellen bouwen, verhalen vertellen en samen creëren, dat is wat je doet met de LEGO® SERIOUS PLAY® -methode. Dus geen meters papier of dikke voorbereidende nota’s… niet helemaal wat we gewend zijn als we de toekomst bouwen. Want dat moet toch met feiten en cijfers? Ja, ook. Maar de droom of visie begint niet bij cijfers: die begint bij mensen en wensen. Nog mooier is het dus als je de mensen, wensen én cijfers kan verbinden. Op een manier die prikkelt, zorgt voor verdieping en de betrokkenheid vergroot.


LEGO® SERIOUS PLAY® is een door LEGO® zelf ontwikkelde methode, gericht op het bouwen van betere en sterkere organisaties. Samen bouwen aan de toekomst dus: van strategieën voor start-ups, vernieuwende beleidsvisies tot uitgangspunten voor teams. Het bouwen met de bekende LEGO®-steentjes in combinatie met de goed doordachte methodische stappen om te komen tot een verhaal dat beklijft, maken LEGO® SERIOUS PLAY® tot een krachtige aanpak voor veel soorten vraagstukken.


Maar wat biedt de LEGO® SERIOUS PLAY®-methode dan precies? In een notendop:

  • je brein handen en voeten geven: door het bouwen van verhalen in 3D-LEGO®-modellen, geef je je brein, je gevoelens en je gedachten handen en voeten – ofwel ‘giving your mind a hand’.

  • 100% participatie: veel overleggen in het (bedrijfs)leven kennen de 20/80-verhouding: 20% van de mensen is 80% aan het woord. Dit kost bedrijven niet alleen tijd, maar ook veel geld, kennis en motivatie. Tijdens een LEGO® SERIOUS PLAY®-workshop bouwt en deelt iedereen zijn/haar verhaal: ieders inbreng doet ertoe.

  • ontketenen van nieuwe kennis: kennis slaat zich op allerlei manieren in ons brein op. Doordat je fysiek verhalen bouwt, worden andere delen van je brein geactiveerd wat nieuwe kennis ontketent.

  • het systeem begrijpen: door zowel individueel als gezamenlijk te bouwen en je speelveld in kaart te brengen, leer je het systeem (vanuit een ander perspectief) zien.

  • organisatiedoelen verbinden aan individuele doelen: het meest loyaal blijft een mens aan zijn eigen normen, waarden en levensvisie. Deze zaken koppelen aan de doelen van een organisatie, maakt dat je in weerbarstige tijden tegen een stootje kan.

  • het doorbreken van patronen: het geeft inzicht, legt patronen bloot en geeft je middelen in handen om te komen tot nieuwe oplossingen.

(red.: nieuwsgierig geworden? Lees dan het volledige verhaal in ’Building a better business using the LEGO® SERIOUS PLAY® method’ van Per Kristiansen & Robert Rasmussen, ontwikkelaars van en mastertrainers in LEGO® SERIOUS PLAY®).


Werk ik nu alleen nog maar met LEGO® SERIOUS PLAY®? Nee, ik zet het in waar nodig. En toch val ik bij veel processen die ik faciliteer, terug op de kracht van LEGO® SERIOUS PLAY®. Omdat iedereen in de groep actief participeert. Omdat de opbouw van individueel naar gezamenlijk bouwen effectief blijkt. Én omdat het werken met LEGO®-materiaal drempels wegneemt. En, laten we eerlijk zijn, uitdagingen ontleden door ‘serieus spelen’, maakt het een plezier om aan de hand van deze methode, groepen te begeleiden. De twinkeling in de ogen van deelnemers wanneer er gebouwd en ontdekt wordt, is goud waard.


Zelf een keer aan de slag met LEGO® SERIOUS PLAY®? Neem dan contact met me op!

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page