Ontwikkelen en verbinden

IMG_4013

Maatschappelijke vraagstukken worden steeds complexer. Steeds vaker ben je als organisatie slechts één van de schakels in het grotere geheel en kan je alleen niet komen tot de oplossing. Meebewegen in die verandering of de verandering (mede) vorm geven is een uitdaging. Door echter bewust aandacht te schenken aan deze veranderende wereld, de juiste randvoorwaarden te scheppen en passende tools te bieden, kom je en blijf je in beweging. Die beweging in gang zetten kan ik als geen ander. Ik help weerbarstige vraagstukken behapbaar maken door te observeren, te experimenteren én kleine successen op te schalen.

Opleiden en trainen

IMG_4410

Staat jouw organisatie voor een uitdaging en wil je je medewerkers in de juiste minste brengen en praktische tools meegeven? Voor verschillende organisaties heb ik leertrajecten en meerdaagse trainingen ontworpen en uitgevoerd. Van een opleidingstraject Werken in Allianties over de veranderende rol van de overheid voor provincie Noord-Brabant tot modules om competenties van innovators te versterken op Avans Hogeschool en in-company workshops voor diverse gemeenten en waterschappen. Onderwerpen variëren van veranderkracht en creatief denken, theory U en visual harvesting tot persoonlijke effectiviteit, teamrollen en groepsdynamica. Afhankelijk van de vraag en het resultaat waar je als organisatie naar op zoek bent!

Faciliteren en workshops geven

IMG_1169

Wil je een team- of heidag waarin je op een actieve en concrete manier aan de slag gaat? Ik heb veel ervaring met het begeleiden van team- en heidagen en bijeenkomsten. Vooraf maak ik een programma op maat. Leidt het proces tijdens de dag tot andere inzichten? Flexibiliteit en improvisatie zijn mij eigen waardoor ik goed kan inspelen op de situatie die ontstaat. Een methodiek waarin ik ben gecertificeerd en gespecialiseerd, is LEGO® SERIOUS PLAY®. Een door LEGO® ontworpen werkwijze die je helpt samen te bouwen aan je verhaal door gebruik te maken van je handen, je brein en je visualisatiekracht.

Visualiseren

Het gezegde ‘Een beeld zegt meer dan 1000 woorden’ kennen we allemaal. Met de training ‘Hier Tekenen’ die ik samen met Vanessa Duterloo verzorg, helpen we jouw verhaal naar beeld omzetten. Daarnaast teken ik zelf ook: ik breng voor klanten processen in beeld vast en kan ingewikkelde (beleids)concepten vertalen naar beeld. Ik gebruik een combinatie van woord en beeld zodat de visuals zowel duidelijk zijn voor mensen die het verhaal kennen als mensen die nog in het verhaal moeten stappen. Mijn visuals over Theory U zijn zelfs toegevoegd aan het cursusmateriaal van de massive open online course ‘U.Lab: transforming business, society and self’ van het Massachussets Institute of Technology in oktober 2015.