Eén tegen eenzaamheid in Roermond

Na veel tekenen op de IPad de afgelopen maanden, stond ik nu weer eens aan de wand! In het altijd gastvrije @degraasjroermond mocht ik de visuele verslaglegging verzorgen tijdens een bijeenkomst over eenzaamheid in de stad. Ontmoeting en samen met mensen die eenzaam zijn en/of zichzelf tot de doelgroep rekenen is nagedacht over mogelijke acties en oplossingen. En dat lijkt soms makkelijker dan het is.

Ik was vroeg aanwezig in de zaal om te landen en voor te bereiden. Terwijl ik mijn papier aan het uitrollen was zag ik een oudere dame zitten. Ze had zich vergist in de tijd en was daarom ook vroeg. Ze vroeg of ze mij kon helpen met ophangen van het papier. Terwijl wij het papier recht aan de muur probeerden te hangen, waren wilde ik haar vragen wat haar rol was vandaag. Het duurde even voor ik die vraag had geformuleerd. Want het eerste wat in me op kwam was de vraag ‘Bent u de doelgroep?’. En die vond erg afstandelijk en klinisch klinken. Het woord ‘doelgroep’ maakt het voor mij ver weg. Een woord dat nodig in de taal om zaken behapbaar te maken.

Wat ik me ook bedacht is als ik al moeite heb te vragen of iemand eenzaam, hoe is dat dan om erover te moeten beginnen als je zelf eenzaam bent? We raakten aan de praat. Over deze en andere vragen. Ja, ze was zelf iemand die eenzaam doormaakte. Haar man was een paar jaar geleden overleden, haar kinderen woonden in het buitenland en zelf had ze maar een kleine kring om zich heen. Ze wilde die tijdens de bijeenkomst graag haar ervaringen delen. Ook al was het niet in de bijeenkomst gezegd, haar verhaal kreeg een plek in de tekening die ik die dag maakte: de medaillon links bovenin. Als ode aan deze dappere dame die daar toch zomaar haar verhaal doet in een zaal vol vreemden. Een persoonlijk verhaal dat inkleuring geeft aan ‘doelgroep’. Eén verhaal van de één miljoen eenzame mensen die ons welvarende land kent.

Dat moet anders kunnen. En dat is gedurende de bijeenkomst verkent. Een kernwoord dat meerdere malen weerklonk was (het organiseren van elkaar) ontmoeten. Niet vluchtig maar kwaliteit van aandacht schenken. Er is een goede start gemaakt aan een proces dat Roermond verder op weg helpt naar minder eenzaamheid. Benieuwd naar wat de toekomst brengt.

PS: de foto is gemaakt door een medewerker van @degraasjroermond alle dank en credits naar u!)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *