Bossche burgers zelf aan zet met sociale initiatieven

Meer sociale initiatieven en actieve burgers: veel gemeenten dromen ervan. Maar hoe kun je dat stimuleren? Hoe creëer je een omgeving waarin leren en ontwikkelen voor de stad mogelijk is?

Een idee is nog geen concept…

Omdat zelf een initiatief starten nog niet zo makkelijk, is daar in Den Bosch wat op bedacht. De Zorgzame Stad – een samenwerking van Broed, gemeente ‘s-Hertogenbosch, Cello, Van Neynsel en Reinier van Arkel – ondersteunt burgers met initiatieven om van Den Bosch een socialere stad te maken. In mei 2018 konden Bosschenaren met hun idee of beginnend initiatief plaatsen op een online platform genaamd DroomStadDenBosch. Uit die inzendingen werden tien teams gekozen die tijdens het Broedweekend in de Tramkade aan de slag gingen met hun idee. Want een idee is mooi maar doe je niets, dan blijft het slechts een droom. Tijd dus om de ideeën ‘uit te broeden’ tot een levensvatbaar concept!

Broeden maar!

Onder begeleiding van AnneLinn Nilsen, Inti Mansour en mijzelf doken tien teams verder in hun plannen. Want een idee kan leuk zijn maar is het goed doordacht? Voor welke uitdaging is het idee een oplossing, wie is de doelgroep, hoe kun hen die bereiken, wat is het concept, wie kan helpen? Allemaal vragen die dat weekend de revue passeerden. Na zenuwslopende pitches voor een volle zaal, werden vier initiatieven verkozen tot winnaar. Naast eeuwige roem kregen zij toegang tot het Versnellerprogramma. Een half jaar lang begeleiding om jouw concept nog verder aan te scherpen en in de kijker te zetten.

Versnellen en gewoon… DOEN!

In een notendop is het Versnellerprogramma een leer- en ontwikkeltraject dat Bossche sociale initiatieven ondersteunt in het realiseren van ideeën. In opdracht van Broed hebben AnneLinn Nilsen en ik een programma ontwikkelt om de winnende sociale initiatieven – Impekt, Stel je eens voor, Kruiskamp’s Got Talent en DubbelKlik – vooruit te helpen. Van persoonlijk leiderschap tot inzetten van creativiteit en van doelen stellen tot impact meten. Stap voor stap van idee naar concept naar volwaardig initiatief. En dat is hard werken!

De Zorgzame Stad LEEFT!

Op 24 januari 2019 sloten we het programma af tijdens De Zorgzame Stad LEEFT. Initiatiefnemers Marc Smulders, Nicole Oerlemans, Houda en Jesse Hamel, en Josée Klijn lieten daar zien wat zij in een relatief korte tijd hebben bereikt. Conclusie? In een pitch lijkt het allemaal ‘vanzelf’ te zijn gegaan maar het opzetten van een initiatief gaat niet over één nacht ijs. Er waren veel toppunten en successen maar ook twijfels en tegenslagen. Ontzettend veel respect voor deze kanjers. Dat ze zich niet uit het veld hebben laten slaan. En door zijn gegaan al was dat soms knap lastig.

Een hele dikke dank gaat uit naar Jaap Klink, Rob van Doleweerd, Stijn van Kreij en alle partners voor het ‘mogelijk maken’ van dit project. Mooi dat dit kan in Den Bosch!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *