Geef je verhaal beeld met ‘Hier Tekenen!’

Verhalen beeld geven kun je leren

Simpel en doeltreffend je verhaal zelf beeld geven: het is een vaardigheid en dus te leren. En in een tijd waarin de samenleving steeds meer gebruik maakt van visuele communicatie, een vaardigheid die het eigen m7F26A5D4-8A06-46FD-AFFF-6E78F7E3DDD5aken waard is. Vanessa Duterloo en ik zagen een kans om datgene waar wij zoveel plezier in ervaren, namelijk verhalen beeld geven, te delen met anderen. En met de training ‘Hier Tekenen!’ doen we precies dat.

In opdracht van IOss, het innovatieplatform van de gemeente Oss, ontwikkelden we een tweedaagse training, gericht op het beeld geven aan je verhaal. Van visuele bouwstenen om zelf makkelijk(er) je verhaal uit te tekenen tot werkwijzen om je verhaal ook goed op te bouwen door middel van storytelling: het zit er allemaal in! De eerste editie in april was een groot succes: dus al een tweede volgeboekte training op de planning.

Waarom je verhaal beeld geven?

‘Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden’. Niet voor niets een bekende uitspraak: 90% van de informatie die ons brein verwerkt is visueel. En dat verwerkt het brein ook nog eens 60.000 keer sneller dan tekst. Als we een verhaal horen, blijkt dat er na 3 dagen maar 10% blijft hangen. Dit wordt echter verzesvoudigd als waarom visualiserenje je verhaal beeld geeft, het zgn. ’picture superiority effect’. Beeld helpt ons niet alleen beter onthouden. Het zet ook aan om op een andere manier te denken, verbindingen te leggen en zelfs gesprekken te voeren.

Ondanks deze wetenschap, werken veel organisaties en netwerken voornamelijk met tekst om verhalen te vertellen. Dat patroon is te doorbreken door te laten ervaren dat het anders kan. Eén van die manieren is door te leren hoe je je verhaal zelf beeld kan geven: sketchnotes, visual notes of visual harvesting genoemd.

Aan de slag

Wil jij zelf ook aan de slag maar zoek je naar tools om een begin te maken? Kijk voor simpele instructievideo’s op www.verbaltovisualclassroom.com. Of pak er een boek bij zoals ‘Visual Notes’ van Kim Ravers en ‘The Sketchnote Handbook’ van Mike Rohde. Wil je wat meer diepgang over hoe je beeld geven aan verhalen kan inzetten in een groep? Dan biedt ‘Visual Meetings’ van David Sibbet daarin uitkomst. Voor leuke inspiratie kun je ook eens kijken op www.loosetooth.com van ervaren graphic facilitator Brandy Agerbeck.

En… wil je écht slagen maken, praktische oefeningen doorlopen, een start maken met je eigen portfolio en persoonlijk advies? Onze training bieden we op maat aan. Mocht je meer willen weten, bel of mail naar 0648194827 of nualaburns@gmail.com.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *